P-piller er en forkortelse på prevensjonspiller og skal hindre uønsket svangerskap. Det finnes to typer p-piller:

 • Kombinasjonspiller: inneholder to hormoner (østrogen og progestogen).
 • Minipiller (p-piller uten østrogen): inneholder bare ett hormon (progestogen).

Kombinasjonspiller og minipiller

Kombinasjonspiller

Kombinasjonspiller inneholder to hormoner (østrogen og progestogen). Kombinasjonspiller hindrer eggløsning, påvirker slimhinnen i livmoren og gjør slimet i livmorhalsen så seigt at sædcellene ikke klarer å svømme igjennom. Kombinasjonspillene beskytter effektivt mot graviditet, og jenta kan bestemme hvor ofte hun vil ha mens.

Risikoen for blodpropp øker noe ved bruk av kombinasjonspiller. Risikoen for blodpropp er lavest ved bruk av p-piller som inneholder østrogen og levonorgestrel. Legemiddelverket anbefaler derfor kombinasjonspillene Loette, Almina, Microgynon, Oralcon, Vilora.​

Minipiller

Minipiller (p-piller uten østrogen) inneholder bare ett hormon (progestogen). Minipiller påvirker også slimhinnen i livmoren og gjør slimet i livmorhalsen seigt. Eggløsningen hemmes i noen grad.

Minipiller gir ikke økt risiko for blodpropp hos friske jenter, men de gir mer småblødninger og blødningsforstyrrelser enn kombinasjonspillene. Legemiddelverket anbefaler Cerazette eller Desogestrel Orifarm.

Før kvinnen starter med p-piller

Det er viktig at kvinner diskuterer nøye med legen, helsesøster eller jordmor hvilket behov de har for prevensjon, og hvilket prevensjonsmiddel som er best egnet. Det er viktig at de:

 • forteller legen om det finnes personer i nær familie som har hatt blodpropp, hjerteinfarkt eller hjerneslag.
 • forteller legen om hun røyker eller bruker legemidler eller kosttilskudd.

Overvekt, blodtrykk og alder er faktorer legen kan ta hensyn til før jenta kan få p-piller.

Hvilken p-pille bør man starte med?

Legemiddelverket anbefaler at kvinner som ønsker en kombinasjonspille, starter med en p-pille som inneholder østrogen og levonorgestrel. Årsaken er at disse pillene gir lavest økning i risiko for blodpropp. Eksempler på slike p-piller er Loette, Almina, Oralcon,Microgynon og Vilora.

Minipiller/østrogenfrie p-piller, slik som Cerazette og Desogestrel Orifarm, er et godt alternativ. Minipiller gir ikke økt risiko for blodpropp, men kan gi blødningsforstyrrelser.

Les mer om anbefalte hormonelle prevensjonsmidler.

Hvordan skal p-piller brukes?

 • Bruk p-piller slik lege, helsesøster eller jordmor har anbefalt.
 • Les pakningsvedlegget. Der inneholder viktig informasjon om hvordan p-pillen virker, mulige bivirkninger og symptomene på blodpropp.

De fleste kombinasjonspiller er pakket i brett som inneholder 21 piller med hormoner. Disse tas fortløpende i 21 dager (én hver dag). Når kvinnen vil ha en blødning, holder hun opp med hormonpillene i 7 dager. Dersom kvinnen ikke ønsker blødning, går hun rett videre til hormonpillene på det neste brettet.

Det finnes brett med kombinasjonspiller som i tillegg til de 21 hormonpillene inneholder 7 hvite piller uten hormoner ("sukkerpiller"). Disse brettene passer for kvinner som synes det er best med en helt fast rutine der hun tar en «pille» også i hormonfrie perioder.

Det finnes også kombinasjonspiller som har 24 eller 26 hormonpiller på hvert brett. Følg pakningsvedlegget.

Minipiller (østrogenfrie p-piller) skal man ta kontinuerlig uten opphold. Brettene inneholder 28 piller med hormoner. Det betyr at kvinnen tar pillen også de dagene hun har blødning.

Bivirkninger ved bruk av p-piller

De vanligste bivirkningene av p-piller er:

 • Kvalme
 • Ømme bryster
 • Menstruasjonsforstyrrelser
 • Hodepine
 • Migrene
 • Nedstemthet
 • Endret seksuallyst
 • Væskeansamling i kroppen

Blodpropp er en sjelden, men alvorlig bivirkning av kombinasjonspiller.

Les mer om bivirkninger av p-piller i pakningsvedlegget for hvert legemiddel.

Hvor stor er faren for blodpropp når man går på p-piller?

Alle kvinner har en liten risiko for å få blodpropp - også de som ikke bruker p-piller. Denne risikoen er anslått til omtrent to tilfelle hos 10 000 kvinner per år.

Faren for blodpropp øker noe ved bruk av kombinasjonspiller, og risikoen er størst de første 6-12 månedene etter at du begynner med en kombinasjonspille. Derfor er det lurt å bruke p-piller uten unødvendige pauser.

Les mer om p-piller og fare for blodpropp.

Det er viktig at jenter lærer de vanligste symptomene på blodpropp. De fleste blodpropper oppstår i samleårer (vener) i bena eller armene. Tegn på slike blodpropper kan være:

 • sterke smerter i ett ben eller én arm
 • hevelse i ett ben eller én arm
 • Det kan også oppstå blodpropp i lungen eller i pulsårer.

10 huskeregler for jenter som vil starte med p-piller

 1. Snakk med lege, helsesøster eller jordmor slik at du får prevensjon som passer for deg.
 2. Husk at p-pillen ikke beskytter mot kjønnssykdommer. Bruk kondom.
 3. Les pakningsvedlegget (bruksanvisningen) nøye.
 4. Merker du symptomer på blodpropp; kom deg til legen!
 5. Stump røyken før du begynner på p-pillen.
 6. Bruk p-pillene uten unødvendige pauser.
 7. Ikke lån venninners p-piller.
 8. Når du begynner med pillen, er det best å starte på den første dagen med menstruasjon.
 9. Ønsker du en kombinasjons-p-pille, bør du starte med en som inneholder østrogen og levonorgestrel. Disse gir lavest risiko for blodpropp.
 10. Minipiller og østrogenfrie p-piller gir ikke økt risiko for blodpropp, men kan gi mer småblødninger enn kombinasjonspiller.

Oppdatert: 11.11.2016

Publisert: 22.06.2016

​Fant du det du lette etter?