Legemiddelforskriften inneholder ny § 3-22 A som slår fast at registrering i annet EØS-land skal kunne være grunnlag for registrering i Norge. Registreringen i annet EØS-land skal være i henhold til kravene i direktiv 2001/82/EC. Søker plikter å ha dokumentasjonen som ligger til grunn for registrering i annet EØS-land tilgjengelig for Statens legemiddelverk. Statens legemiddelverk kan når særlige grunner foreligger, kreve at dokumentasjonen som ligger til grunn for registreringen i annet EØS-land sendes inn som en del av søknaden.
Søknadsskjema med vedlegg og merking i form av mock-ups vedlegges jf. punkt 3 og 4 ovenfor.
Dersom utredningsrapport fra annet EØS-land foreligger, oppfordrer Legemiddelverket søker om å legge denne ved søknad om registrering.
Er Legemiddelverket i tvil om registreringen er i henhold til direktiv 2001/82/EC, vil søker bli bedt om å sende inn nødvendig dokumentasjon. For homøopatiske stamløsninger av biologisk opprinnelse må dokumentasjon i henhold til legemiddelforskriften § § 3-21 og 3-22 sendes inn.
Noen land har eller har hatt overgangsperioder og nasjonale tilpasninger før innføringen av den forenklede registreringsordningen. Homøopatiske legemidler som plasseres på markedet skal oppfylle det gjelde direktivets krav til sikkerhet, kvalitet og homøopatisk tradisjon. Det vil si at en registrering etter gamle ordninger eller nasjonale tilpasninger med lavere eller færre krav enn direktivet ikke skal anses som tilstrekkelig.
Legemiddelverket vil i utgangspunktet akseptere den laveste fortynning som er godkjent i annet EØS-land. Dersom søker ønsker registrert i Norge en lavere fortynningsgrad enn det som er registrert i andre EØS-land, vil Legemiddelverket kreve dokumentasjon av legemidlets sikkerhet. En forutsetning for å benytte forenklet prosedyre for preparater til matproduserende dyr er at stoffet/-ene som stamløsningene er framstilt av, er oppført i listen over tillatte stoffer i forskrift om grenseverdier for legemiddelrester til dyr.