Forutsetninger for å benytte forenklet søknad om registrering:
- Preparatet er et homøopatisk legemiddel etter definisjonen i Den europeiske farmakopé.
- Preparatet er til oralt eller utvortes bruk*.
- Terapeutiske indikasjoner er ikke angitt i merking eller annen informasjon om preparatet.
- Fortynningsgraden skal sikre at det homøopatiske legemidlet er trygt å bruke. Det skal ikke inneholde mer enn 1/10 000 av mortinkturen/stamoppløsningen eller mer enn 1/100 av den laveste dose av reseptpliktig virkestoff som benyttes innen etablert medisin.
* Legemiddelverket definerer innvortes og utvortes bruk i henhold til følgende nordiske tradisjon: "Ved legemidler til innvortes bruk forstås legemidler som er bestemt til å innføres i organismen i eller gjennom hud eller slimhinner, til å innføres innenfor leppene, innenfor neseborene, innenfor melkekjertlenes utførselsåpning, innenfor urinrørsåpningen, innenfor livmormunnen, innenfor analringen og i konjunktivalsekken, samt legemidler som er bestemt til å appliseres i vev eller hulrom, som er åpnet ved operativt inngrep og omgitt av serøse hinner. Alle andre legemidler er å anse som legemidler til utvortes bruk."
Den eneste preparattypen til innvortes bruk hvor forenklet søknad om registrering kan benyttes er således preparater som tas gjennom munnen. Legemiddelverket definerer utvortes som preparater til bruk på huden. Øyedråper, øredråper, stikkpiller, vagitorier og nesedråper er, som en følge av dette, eksempler på legemiddelformer som ikke kan bli registrert som homøopatiske legemidler i Norge. For homøopatiske legemidler som ikke tilfredsstiller forutsetninger til forenklet søknad om registrering, må det søkes om markedsføringstillatelse.
Forenklet søknad om registrering er beskrevet i legemiddelforskriften § 3-21 til § 3-22 og direktiv 2001/83/EC artikkel 14 -15.