​​Regelverket for privatimport av legemidler tar utgangspunkt i hvordan produktet er vurdert og klassifisert i Norge. Les om reglene for privatimport.

Eksempler på produkter som i Norge regnes som legemidler ved privatimport

  1. Produkter som inneholder legemiddelsubstanser. Legemiddellisten i lemiddelklassifiseringsforskriften er en eksempelliste over legemiddelsubstanser. Denne er ikke uttømmende. Flere stoffer enn de som nevnes her regnes som legemidler.
  2. Produkter som inneholder urter. Urter og urteblandinger anses generelt som legemidler. Unntak fra dette er gitt i urtelisten i legemiddelklassifiseringsforskriften.
  3.  Disse unntakene er merket H (handelsvare, dvs. ikke-legemiddel) og gjelder kun for ren tørket urt eller vandig ekstrakt. Vær oppmerksom på at urter kan ha flere navn (synonymer). Urter som ikke er nevnt i urtelisten anses som legemidler.
  4. Produkter som utgir seg for å være legemidler, blant annet ved bruk av medisinske påstander eller annen markedsføring, uavhengig av produktets innhold. Svært mange produkter markedsføres på en slik måte at de anses som legemidler.
  5. Produkter til injeksjon, unntatt produkter som er CE-merket medisinsk utstyr eller produkter regulert av forskrift om tatoveringsprodukter.
  6. Produkter til bruk i øynene, unntatt produkter som er CE-merket medisinsk utstyr.
  7. Homøopatiske midler.
  8. Narkotiske stoffer. Disse reguleres også av forskrift om narkotika og er ikke tillatt å privatimportere.
  9. Nye syntetiske stoffer som ligner stoffer oppført på narkotikalisten, men som ikke omfattes av narkotikaforskriften. 
  10.  Dopingmidler. Disse reguleres også av forskrift om hva som er dopingmidler og er ikke tillatt å privatimportere.

Det finnes ingen lister over hvilke produkter som regnes som legemidler eller ikke-legemidler i Norge. Dette er ikke mulig da det til enhver tid vil komme nye produkter på markedet i ulike land og eksisterende produkter endres.

Les om hvilke legemidler som er tillatt å importere for privatpersoner.

Publisert: 28.06.2016

​Fant du det du lette etter?