Noen vaksiner bruker kjent teknologi, andre ny teknologi
Kjent teknologi:
- Vaksiner med inaktivert virus
- Vaksiner som inneholder deler av virus (subenhet)
- Viruslignende partikkel (VLP)
- Virusvektor - ikke replikerende
Vaksine-teknologier som ikke er brukt tidligere:
- mRNA-vaksiner
- DNA-vaksiner
Nedenfor kan du lese mer om de ulike teknologiene.
Vaksiner med inaktivert virus
Vaksinen består av covid-19-virus som er drept. Vaksineviruset gir ikke sykdom, men kroppen stimuleres til å lage antistoffer mot covid-19-viruset for å bekjempe dette dersom man senere blir smittet.
Denne teknologien brukes også i poliovaksine og noen influensavaksiner.
Noen vaksinekandidater som bruker inaktivert virus:
Vaksiner som inneholder deler av virus (subenhet)
Vaksinen inneholder biter av covid-19-viruset. Virusbiten gir ikke sykdom, men kroppen stimuleres til å lage antistoffer mot covid-19-viruset for å bekjempe dette dersom man senere blir smittet.
Denne teknologien brukes også i vaksine mot hepatitt B og noen influensavaksiner.
Godkjent vaksine og noen vaksinekandidater som bruker subenhet-teknologien:
Viruslignende partikkel (VLP)
Vaksinen inneholder partikler med virusproteiner som ligner et virus, men som ikke kan formere seg. Ulike celler kan brukes for å produsere denne typen vaksiner. Partiklene gir ikke sykdom, men kroppen stimuleres til å lage antistoffer mot covid-19-viruset for å bekjempe dette- dersom man senere blir smittet.
Denne teknologien brukes også i vaksine mot HPV (humant papillomavirus).
Eksempel på vaksinekandidater isom bruker viruslignende partikkel:
Virusvektor - ikke replikerende
Disse vaksinene inneholder ikke covid-19-virus, men består av et annet virus. DNA i vektorviruset er endret slik at vektorviruset ikke kan formere seg i kroppen og tilført en DNA-bit som koder for spike-proteinet på covid-19-viruset. De vaksinene som til nå er i fase 3-studier, bruker forkjølelsesvirus (av adenovirusfamilien) som vektor.
Når viruset (vektoren) kommer inn i kroppens celler, vil kroppscellene bruke informasjonen til å produsere spike-proteinet på covid-19-viruset. Spiken gir ikke sykdom, men kroppen vil lage antistoffer mot spike-proteinet og gjøre forsvarsceller (T-lymfocytter) klare til å bekjempe covid-19-viruset dersom man senere blir smittet av dette.
Vektorviruset i denne typen vaksiner regnes som genmodifisert organisme (GMO). Forskning viser ingen tegn på at genmodifiserte (GMO) vaksiner har evne til å skape varige endringer i den vaksinertes arvestoff. Som alle andre vaksiner er disse bare midlertidig tilstede i kroppen før de brytes ned og forsvinner.
Denne teknologien brukes også i noen ebolavaksiner.
Godkjente vaksiner og noen vaksinekandidater som bruker ikke replikerende virusvektor:
mRNA-vaksiner
Disse vaksinene inneholder mRNA som inneholder oppskriften for spike-proteinet på covid-19-viruset. mRNA er «pakket inn i» små fettpartikler som bidrar til at arvestoffet kommer inn i kroppsceller. Kroppscellene bruker oppskriften til å produsere spike-proteinet på covid-19-viruset. Spiken gir ikke sykdom, men kroppen vil lage antistoffer mot spike-proteinet og gjøre forsvarsceller (T-lymfocytter) klare til å bekjempe covid-19-viruset dersom man senere blir smittet av dette.
Denne typen vaksiner er aldri brukt tidligere.
Godkjente vaksiner og noen vaksinekandidater som bruker mRNA -teknologien:
DNA-vaksiner
Disse vaksinene inneholder DNA (*) som koder for spike-proteinet på covid-19-viruset. Kroppscellene bruker informasjonen i DNA til å produsere spike-proteinet på covid-19-viruset. Spiken gir ikke sykdom, men kroppen vil lage antistoffer mot spike-proteinet og gjøre forsvarsceller (T-lymfocytter) klare til å bekjempe covid-19-viruset dersom man senere blir smittet av dette.
(*) Covid-19-viruset (SARS-CoV-2) er et RNA-virus. DNA som brukes i vaksinen er cDNA (complementary DNA).
Denne typen vaksiner er aldri godkjent tidligere mot infeksjoner hos mennesker.
Noen vaksinekandidater som bruker DNA-teknologien:
- Inovio Pharmaceuticals (US) / Int. Vaccine Institute / Advaccine (Kina)
- AnGes / Takara Bio / Osaka University (Japan)
- Zydus Cadila (India)