​Koronavirus-familien omfatter mange ulike virus som kan gi luftveisinfeksjon. Det nye covid-19 viruset (SARS-CoV-2) ble oppdaget i januar 2020 og har siden smittet mer enn 58 millioner mennesker, mens over 1,6 millioner er døde med covid-19 sykdom (14. desember 2020).

Forskere har tidligere ikke lykkes med å utvikle effektive vaksiner mot andre koronavirus. Men nå brukes det enorme ressurser for å utvikle og teste ulike vaksiner mot covid-19 viruset.

Siden ingen har klart å lage effektive vaksiner mot koronavirus tidligere, vet man ikke hvilken type vaksine som vil fungere best. Det er derfor bra at firmaer og forskere har satset på ulike vaksinetyper.  

Ny teknologi

Selv om forsker-gruppene bruker ulike teknologier, er hensikten med vaksinen alltid den samme; å gjøre immunforsvaret i stand til å bekjempe infeksjon.

Flere av covid-19 vaksinekandidatene er basert på Spike (S)-proteinet på overflaten av koronaviruset. Dette S-proteinet er viktig for virusets evne til å trenge inn i celler og bruke cellene til å lage nye virus. Ved vaksinasjon danner kroppen antistoffer mot S-proteinet. Disse antistoffene hindrer viruset å komme inn i celler.

Siden vi utvikler vaksiner mot et nytt virus, og i noen tilfeller bruker helt nye vaksineteknologier, er det helt avgjørende at vaksinene blir grundig testet. Studiene må vise om vaksinene beskytter mot sykdom, at beskyttelsen varer en rimelig periode – og overvåke om det oppstår uakseptable bivirkninger. Det er ikke sikkert at de nye teknologiene er bedre enn de gamle, det må vises i store studier.

Noen av vaksinene bruker kjent teknologi

Vaksiner med inaktivert virus

Vaksinen består av covid-19 virus som er drept. Vaksineviruset gir ikke sykdom, men kroppen stimuleres til å lage antistoffer mot covid-19 viruset for å bekjempe covid-19 viruset dersom man senere blir smittet av dette.

Denne teknologien brukes i poliovaksine og noen influensavaksiner.

Vaksinekandidater i fase-3 som bruker denne teknologien:

  • Sinovac (Kina og andre)
  • Sinopharm (Beijing)
  • Sinopharm (Wuhan)
  • Bharat (India)

Vaksiner som inneholder deler av virus (subenhet)

Vaksinen inneholdet biter av covid-19 viruset. Vaksine-biten gir ikke sykdom, men kroppen stimuleres til å lage antistoffer mot covid-19 viruset for å bekjempe covid-19 viruset dersom man senere blir smittet av dette.

Denne teknologien brukes i vaksine mot hepatitt B og noen influensavaksiner.

Vaksinekandidater i fase-3 som bruker de ulike teknologiene:

  • Novavax (US)

Viral vektor - ikke replikerende

Disse vaksinene inneholder ikke covid-19 virus, men består av forkjølelsesvirus (av adenovirusfamilien) som er endret slik at det inneholder genet for SARS-CoV-2 spike-protein. Viruset (dvs. vektoren) kan ikke formere seg i kroppen.

Når viruset (vektoren) kommer inn i kroppens celler, vil kroppscellene bruke biten av arvestoff fra covid-19 viruset til å produsere den karakteristiske «spiken» på covid-19 viruset.

Spiken gir ikke sykdom, men kroppen vil lage antistoffer mot «spiken» og gjøre forsvarsceller (T-lymfocytter) klare til å bekjempe covid-19 viruset dersom man senere blir smittet av dette.

Denne teknologien brukes i noen ebolavaksiner.

Vaksinekandidater i fase-3 som bruker denne teknologien:

  • Astra Zeneca og Oxford (UK). Godkjenningsprosessen pågår i EU.
  • Sputnik (Russland)
  • CanSino (Kina)
  • Johnson & Johnson (Janssen) (US). Godkjenningsprosessen pågår i EU.

Andre vaksiner bruker teknologi som ikke er brukt i vaksiner tidligere

RNA-vaksiner

Disse vaksinene inneholder en bit av arvestoffet (RNA) fra covid-19 viruset (den biten som koder for «spiken»). RNA er «pakket inn i» små fettpartikler som skal bidra at arvestoffet kommer inn i kroppsceller. Kroppscellene bruker biten av arvestoff fra covid-19 viruset til å produsere den karakteristiske «spiken» på covid-19 viruset. Spiken gir ikke sykdom, men kroppen vil lage antistoffer mot «spiken» og gjøre forsvarsceller (T-lymfocytter) klare til å bekjempe covid-19 viruset dersom man senere blir smittet av dette.

Denne typen vaksiner er aldri brukt tidligere.

Godkjente vaksinekandidater som bruker denne teknologien:

Oppdatert: 06.01.2021

Publisert: 22.10.2020

​Fant du det du lette etter?