Vi utvikler vaksiner mot et nytt virus, og bruker i noen tilfeller helt nye vaksineteknologier. Derfor er det avgjørende at vaksinene blir grundig testet. Studiene må vise om vaksinene beskytter mot sykdom, at beskyttelsen varer en rimelig periode – og overvåke om det oppstår uakseptable bivirkninger. 

Selv om forsker-gruppene bruker ulike teknologier, er hensikten med vaksinen alltid den samme; å gjøre immunforsvaret i stand til å bekjempe infeksjon.

Flere av covid-19 vaksinekandidatene er basert på spike-proteinet på overflaten av koronaviruset. Dette spike-proteinet er viktig for virusets evne til å trenge inn i celler og bruke cellene til å lage nye virus. Ved vaksinasjon danner kroppen antistoffer mot spike-proteinet. Disse antistoffene hindrer viruset å komme inn i celler.

Noen vaksiner bruker kjent teknologi

Vaksiner med inaktivert virus

Vaksinen består av covid-19-virus som er drept. Vaksineviruset gir ikke sykdom, men kroppen stimuleres til å lage antistoffer mot covid-19-viruset for å bekjempe dette dersom man senere blir smittet.

Denne teknologien brukes også i poliovaksine og noen influensavaksiner.

Vaksinekandidater i fase 3-studier som bruker inaktivert virus:

 • Sinovac (Kina og andre)
 • Sinopharm (Beijing)
 • Sinopharm (Wuhan)
 • Bharat (India)
 • Institute of Medical Biology / Chinese Academy of Medical Sciences
 • Research Institute for Biological Safety Problems (Kazakhstan)

Vaksiner som inneholder deler av virus (subenhet)

Vaksinen inneholder biter av covid-19-viruset. Virusbiten gir ikke sykdom, men kroppen stimuleres til å lage antistoffer mot covid-19-viruset for å bekjempe dette dersom man senere blir smittet.

Denne teknologien brukes også i vaksine mot hepatitt B og noen influensavaksiner

Vaksinekandidater i fase 3-studier som bruker subenhet-teknologien:

 • Novavax (US). Godkjenningsprosessen pågår i EU.
 • Anhui Zhifei Longcom (Kina)
 • Clover Biopharmaceuticals / GSK / Dynavax
 • Medigen / Dynavax / NIAID (US)
 • Covaxx / United Biomedical 

Viruslignende partikkel (VLP)

Vaksinen inneholder partikler med virusproteiner som ligner et virus, men som ikke kan formere seg. Ulike celler kan brukes for å produsere denne typen vaksiner. Partiklene gir ikke sykdom, men kroppen stimuleres til å lage antistoffer mot covid-19-viruset for å bekjempe dette- dersom man senere blir smittet.

Denne teknologien brukes også i vaksine mot HPV (humant papillomavirus).

Vaksinekandidater i fase 3-studier som bruker viruslignende partikkel:

 • Medicago (Canada)

Virusvektor - ikke replikerende

Disse vaksinene inneholder ikke covid-19-virus, men består av et annet virus. DNA i vektorviruset er endret slik at vektorviruset ikke kan formere seg i kroppen og tilført en DNA-bit som koder for spike-proteinet på covid-19-viruset. De vaksinene som til nå er i fase 3-studier, bruker forkjølelsesvirus (av adenovirusfamilien) som vektor.

Når viruset (vektoren) kommer inn i kroppens celler, vil kroppscellene bruke informasjonen til å produsere spike-proteinet på covid-19-viruset. Spiken gir ikke sykdom, men kroppen vil lage antistoffer mot spike-proteinet og gjøre forsvarsceller (T-lymfocytter) klare til å bekjempe covid-19-viruset dersom man senere blir smittet av dette.

Vektorviruset i denne typen vaksiner regnes som genmodifisert organisme (GMO).  Forskning viser ingen tegn på at genmodifiserte (GMO) vaksiner har evne til å skape varige endringer i den vaksinertes arvestoff. Som alle andre vaksiner er disse bare midlertidig tilstede i kroppen før de brytes ned og forsvinner.

Denne teknologien brukes også i noen ebolavaksiner.

Godkjente vaksinekandidater som bruker ikke replikerende virusvektor:

Vaksinekandidater i fase 3-studier som bruker ikke replikerende virusvektor:

 • Sputnik (Russland). Godkjenningsprosessen pågår i EU.
 • CanSino (Kina)

Vaksine-teknologier som ikke er brukt tidligere

mRNA-vaksiner

Disse vaksinene inneholder mRNA som inneholder oppskriften for spike-proteinet på covid-19-viruset. mRNA er «pakket inn i» små fettpartikler som bidrar til at arvestoffet kommer inn i kroppsceller. Kroppscellene bruker oppskriften til å produsere spike-proteinet på covid-19-viruset. Spiken gir ikke sykdom, men kroppen vil lage antistoffer mot spike-proteinet og gjøre forsvarsceller (T-lymfocytter) klare til å bekjempe covid-19-viruset dersom man senere blir smittet av dette.

Denne typen vaksiner er aldri brukt tidligere.

Godkjente vaksinekandidater som bruker mRNA -teknologien:

Vaksinekandidater i fase 3-studier som bruker m-RNA-teknologien:

 • CureVac (Tyskland /USA). Godkjenningsprosessen pågår i EU

DNA-vaksiner

Disse vaksinene inneholder DNA (*) som koder for spike-proteinet på covid-19-viruset. Kroppscellene bruker informasjonen i DNA til å produsere spike-proteinet på covid-19-viruset. Spiken gir ikke sykdom, men kroppen vil lage antistoffer mot spike-proteinet og gjøre forsvarsceller (T-lymfocytter) klare til å bekjempe covid-19-viruset dersom man senere blir smittet av dette.

(*) Covid-19-viruset (SARS-CoV-2) er et RNA-virus. DNA som brukes i vaksinen er cDNA (complementary DNA).

Denne typen vaksiner er aldri godkjent tidligere mot infeksjoner hos mennesker.

Vaksinekandidater i fase 3-studier som bruker DNA-teknologien:

 • Inovio Pharmaceuticals (US) / Int. Vaccine Institute / Advaccine (Kina)
 • AnGes / Takara Bio / Osaka University (Japan)
 • Zydus Cadila (India) 

Oppdatert: 11.03.2021

Publisert: 22.10.2020

​Fant du det du lette etter?