Legemiddelverket analyserer med jevne mellomrom «naturlige» slankemidler som folk har bestilt på nett. Funnene er skremmende. 

– I en stor andel av de produktene vi undersøker finner vi ulovlige stoffer, forteller Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør ved Legemiddelverket.

I det siste produktet som ble undersøkt, «Luk-Sam-Rong», ble det funnet sibutramin i farlig høy dose, og basert på dette funnet er produktet å anse som legemiddel. Sibutramin var et slankemiddel som ble trukket tilbake i Norge i 2010 på grunn av alvorlige hjertebivirkninger. Mengden sibutramin funnet i slankemiddelet var 28 mg per kapsel. Det er to til tre ganger høyere dose enn det som ble anbefalt da sibutramin var i bruk som legemiddel. Nå advarer Tolldirektoratet og Legemiddelverket mot å kjøpe slankemidler på nettet. 

Farlige bivirkninger

-Dette er særlig farlig for personer som har hjertesykdom. Bivirkninger av sibutramin er blant annet hjertebank, uregelmessig puls, høyt blodtrykk, hjertekrampe og hjerteinfarkt sier Steinar Madsen. I tillegg kan sibutramin gi alvorlige bivirkninger dersom det brukes sammen med legemidler mot depresjon.  

(teksten fortsetter under bildet)

Det advares generelt mot å kjøpe "naturlige" slankemidler på nett. Produktet som nå er analysert og som det advares mot  er «Luk-Sam-Rong». Foto: Tolldirektoratet.

Kjøp ikke ukritisk på nett

Tolldirektoratet kan bekrefte at de ser en jevn strøm av denne typen produkter som privatpersoner har bestilt på nett. Tolldirektoratet og Legemiddelverket uroer seg over den store risikoen forbrukerne tar.

-I utenlandske nettbutikker risikerer du å bestille «naturlige» slankemidler som inneholder legemiddelstoffer. Slike produkter kan være ulovlig å importere, og de kan være direkte skadelige å bruke. Det finnes mange useriøse aktører som selger helseprodukter. Vi ser at det særlig er nettsider fra Asia som tilbyr disse produktene, advarer Line Saxegaard, legemiddelinspektør ved legemiddelverket. 

Det var på slutten av årets internasjonale Pangea X-aksjon at tollen fattet mistanke mot dette konkrete slankemiddelet. 
Luk Sam Rong kan se ut som det er laget av muskatnøtt, men innholder i steden store mengder av sibutramin som kan gi alvorlige bivirkninger. Foto: Tolldirektoratet.


​Fant du det du lette etter?