Risikoen for denne typen alvorlige bivirkninger ser ut til å være høyere ved bruk av diklofenak sammenliknet med andre reseptfrie smertestillende legemidler som paracetamol, ibuprofen og naproksen. Produkter med diklofenak til bruk på huden vil fortsatt selges reseptfritt da lite opptas i kroppen ved påføring på huden.

Diklofenak er et ikke-steroid antiinflammatorisk middel (NSAID) og har en smertestillende, febernedsettende og betennelsesdempende effekt.

Følgende markedsførte produkter blir reseptpliktige fra 6. juli 2020:
Voltarol 12,5 og 25 mg tabletter og kapsler.

Vedtak om endring av reseptstatus er sendt til firmaene som har markedsføringstillatelse for berørte produkter. Firmaene har rett til å klage på vedtaket i henhold til forvaltningsloven.  

Råd til pasienter: 

Paracetamol er et trygt førstevalg ved behov for reseptfrie smertestillende legemidler. Det kan brukes av pasienter i alle aldre, inkludert gravide og ammende og kan kombineres med de fleste andre legemidler. Pasienter med alvorlig leversvikt skal ikke bruke paracetamol. 

Råd til apotek: 

Paracetamol bør anbefales som førstevalg for kunder som trenger smertestillende medisin. Ved salg av NSAIDs bør risiko for bivirkninger og interaksjoner kartlegges og produkter med lavest mulig risiko anbefales. 

Råd til leger: 

Vedtaket om at diklofenak tabletter og kapsler vil bli reseptpliktige kan føre til at flere pasienter ber om diklofenak på resept. Det kan (bør) være en anledning til å vurdere risiko ved videre bruk av diklofenak og eventuell overgang til et annet smertestillende legemiddel med lavere risikoprofil. 


Schmidt, M., Sørensen, H. T., Pedersen, L. Diclofenac use and cardiovascular risks: series of nationwide cohort studies. BMJ 2018 Sep 4; 362:k3426. doi: 10.1136/bmj.k3426.
​Fant du det du lette etter?