Esmya (ulipristal) brukes til behandling av symptomer på muskelknuter i livmoren (uterus-myomer). På bakgrunn av fem rapporterte tilfeller av alvorlig leverskade hos pasienter, der ett var fatalt, har europeiske legemiddelmyndigheter satt i gang en grundig utredning. Gjennomgangen skal vurdere om de rapporterte tilfellene av leverskade kan ha sammenheng med bruken av Esmya. Utredningen forventes å være avsluttet våren 2018.
Råd til helsepersonell:
- Ikke start behandling med Esmya hos nye pasienter. Pasienter som har gjennomført det tre måneder lange behandlingsløpet skal ikke fortsette med Esmya.
- Hos pasienter som allerede er under behandling, bør leverfunksjonen måles minst én gang per måned og 2–4 uker etter avsluttet behandling.
- Pasienter som viser tegn eller symptomer på leverskade (kvalme, oppkast, smerter i øvre del av magen, nedsatt matlyst, slapphet, gulsott osv.) bør undersøkes umiddelbart og det bør tas leverfunksjonsprøver. Pasienter som utvikler transaminasenivåer > 2 ganger øvre normale grense bør avslutte behandlingen og observeres nøye.
- Pasienter bør rådes til å ta kontakt med lege ved tegn og symptomer på leverskade som beskrevet ovenfor.
- Apotek oppfordres til å informere pasienter om at de må kontakte lege for å kontrollere leverfunksjon i løpet av behandlingen, hvis dette ikke allerede er avtalt.
Råd til pasienter:
- Ta kontakt med legen din dersom du har spørsmål om bruk eller bivirkninger av Esmya.
- Ta øyeblikkelig kontakt med lege hvis du kjenner symptomer på leverskade som kvalme, oppkast, smerte i øvre del av mange, nedsatt matlyst, slapphet eller gulsott.
Omlag 1500 norske kvinner fikk resept på Esmya i 2016. Flere leger har pekt på at det er vanskelig å følge opp anbefalingen om leverfunksjonstester fordi det mangler oversikt over hvilke pasienter som bruker Esmya i Norge. Det er likevel Legemiddelverkets klare råd at leverfunksjonstester bør gjennomføres.
I tillegg ber vi leger:
Et
«Kjære helsepersonell»-brev er sendt til spesialister i obstetrikk og gynekologi, spesialister i hepatologi og gastroenterologi, fastleger, akuttmottak- og legevakt, norsk gynekologisk forening og alle apotek.