​GSK har mottatt 20 meldinger om lekkasje for hver million doser distribuert.

Påvirker ikke kvaliteten

Lekkasjen påvirker ikke sprøytens holdbarhet før bruk og påvirker ikke vaksinens sterilitet.

Liten risiko for underdosering

Denne type lekkasje kan resultere i underdosering slik at pasienten ikke er tilstrekkelig beskyttet mot sykdom. De fleste av de berørte vaksinene gis i flere doser (2-3 primære doser pluss boosterdose) for å oppnå tilstrekkelig beskyttelse. Siden veldig få sprøyter er berørt, er det lite sannsynlig at en lekkasje er klinisk relevant når et helt vaksinasjonsprogram er gjennomført. Helsepersonell vil kunne oppdage lekkasjen under injisering av vaksinen dersom lekkasjen er stor nok til å redusere effekten.

Råd til helsepersonell

Berørte vaksiner

De berørte vaksinene på det norske markedet er Boostrix, Boostrix Polio, Infanrix, Infanrix Polio + Hib, Twinrix (for barn og for voksne ), Varilrix, Priorix, Havrix, Engerix-B, Typherix, Fendrix.

Feil ved sammenkobling mellom sprøytetupp og kanyle

Lekkasjen har oppstått enten under tilberedning av vaksinen eller under administrasjon. Lekkasjen er observert i sammenkoblingen mellom kanylen og den keramiske tuppen på sprøyten.

Det er to forskjellige leverandører av sprøyter som benyttes ved produksjon for GSK. Sprøyteleverandørene har satt i verk tiltak for å forebygge feil på nye sprøyter som produseres, og tiltakene blir evaluert av GSK.

For mer detaljert informasjon se informasjonsbrev fra GSK.

​Fant du det du lette etter?