Vaksinen (NVX-CoV2373) er utviklet av Novavax CZ AS. Det er den femte covid-19-vaksinen som europeiske legemiddelmyndigheter vurderer.

Før en vaksine kan godkjennes må det samles tilstrekkelige data til å vurdere kvalitet, sikkerhet og effekt. Vanligvis kreves det at et legemiddelfirma har alle data klare før man starter godkjenningsprosessen. Løpende vurdering av data brukes i tilfeller med en alvorlig trussel mot folkehelsen, for eksempel ved en pandemi, hvor det er behov for rask tilgang til effektive og sikre legemidler eller vaksiner.

Foreløpige resultater 

Avgjørelsen om å starte utredningen av vaksinen (NVX-CoV2373) er basert på foreløpige resultater fra laboratoriestudier og tidlige kliniske studier på voksne. Disse studiene tyder på at vaksinen utløser produksjon av antistoffer og immunceller som retter seg mot SARS-CoV-2 koronavirus.

Først når europeiske legemiddelmyndigheter konkluderer med at vaksinen har et positivt nytte-risikoforhold, blir vaksinen godkjent og kan tas i bruk. Dersom vaksinen blir godkjent, vil godkjenningen gjelde for medlemslandene i Europa. Helsemyndighetene i hvert enkelt land kan avgjøre om vaksinene skal tas i bruk og hvem som eventuelt skal vaksineres.

Slik virker vaksinen 

Vaksinen inneholder biter av covid-19-viruset. Virusbiten gir ikke sykdom, men kroppen stimuleres til å lage antistoffer mot covid-19-viruset for å bekjempe dette dersom man senere blir smittet. Denne teknologien brukes også i vaksine mot hepatitt B og noen influensavaksiner
 
​Fant du det du lette etter?