Vaksinen (Ad26.COV2.S) er utviklet av Janssen Vaccines & Prevention B.V. (Johnson & Johnson). Det er den fjerde covid-19-vaksinen som europeiske legemiddelmyndigheter vurderer.

Før en vaksine kan godkjennes må det samles tilstrekkelige data til å vurdere kvalitet, sikkerhet og effekt. Vanligvis kreves det at et legemiddelfirma har alle data klare før man starter godkjenningsprosessen. Løpende vurdering av data brukes i tilfeller med en alvorlig trussel mot folkehelsen, for eksempel ved en pandemi, hvor det er behov for rask tilgang til effektive og sikre legemidler eller vaksiner.

Foreløpige resultater 

Avgjørelsen om å starte utredningen av vaksinen (Ad26.COV2.S) er basert på foreløpige resultater fra laboratoriestudier og tidlige kliniske studier på voksne. Disse studiene tyder på at vaksinen utløser produksjonen av antistoffer og immunceller som retter seg mot SARS-CoV-2 koronavirus.

Først når europeiske legemiddelmyndigheter konkluderer med at vaksinen har et positivt nytte-risikoforhold, blir vaksinen godkjent og kan tas i bruk. Dersom vaksinen blir godkjent, vil godkjenningen gjelde for hele Europa. Helsemyndighetene i hvert enkelt land kan avgjøre om vaksinene skal tas i bruk og hvem som eventuelt skal vaksineres.

Hvordan vaksinen virker 

Denne vaksinen inneholder ikke covid-19 virus, men en annen type virus der man har satt inn deler av arvestoffet fra covid-19 viruset. Viruset (dvs. vektoren) kan ikke formere seg i kroppen.

Når viruset (vektoren) kommer inn i kroppens celler, vil kroppscellene bruke biten av arvestoff fra covid-19 viruset til å produsere den karakteristiske «spiken» på covid-19 viruset.

Spiken gir ikke sykdom, men kroppen vil lage antistoffer mot «spiken» og gjøre forsvarsceller (T-lymfocytter) klare til å bekjempe covid-19 viruset dersom man senere blir smittet av dette.
Denne teknologien brukes også i noen ebolavaksiner.

 
Les mer om de ulike vaksineteknologiene

Andre vaksiner som har startet godkjenningsprosessen


EMA har mottatt søknad om betinget markedsføringstillatelse for vaksinene fra BioNTech/Pfizer og Moderna.
​Fant du det du lette etter?