​​​Vaksinen er utviklet av Valneva og er den tiende koronavaksinen som europeiske legemiddelmyndigheter starter vurderingen av. 

Før en vaksine kan godkjennes må det samles tilstrekkelige data til å vurdere kvalitet, sikkerhet og effekt. Vanligvis kreves det at et legemiddelfirma har alle data klare før man starter godkjenningsprosessen. Løpende vurdering av data brukes når det er en alvorlig trussel mot folkehelsen, som for eksempel en pandemi, og det er behov for rask tilgang til effektive og sikre vaksiner. 

Foreløpige resultater  
Avgjørelsen om å starte utredningen av koronavaksinen fra Valneva er basert på foreløpige resultater fra laboratoriestudier og tidlige kliniske studier i voksne. Disse studiene tyder på at vaksinen utløser produksjon av antistoffer og immunceller som retter seg mot SARS-CoV-2 koronavirus. 

Først når europeiske legemiddelmyndigheter konkluderer med at vaksinen har et positivt nytte-risikoforhold, blir vaksinen godkjent og kan tas i bruk. Dersom vaksinen blir godkjent, vil godkjenningen gjelde for medlemslandene i Europa. Helsemyndighetene i hvert enkelt land kan avgjøre om vaksinen skal tas i bruk og hvem som eventuelt skal vaksineres. 

Slik virker vaksinen 

VLA2001 er en vaksine med inaktivert virus. Vaksinen består av covid-19-virus som er drept. VLA2001 inneholder også to typer adjuvans. Dette er substanser som bidrar til å forsterke immunresponsen. Vaksineviruset gir ikke sykdom, men kroppen stimuleres til å lage antistoffer mot covid-19-viruset for å bekjempe dette dersom man senere blir smittet. 
Denne teknologien brukes også i poliovaksine og noen influensavaksiner. 

​Fant du det du lette etter?