​I Danmark er det for tiden stor medieoppmerksomhet rundt HPV-vaksinen (Gardasil) og bivirkninger hos unge jenter. Den danske Sunhedsstyrelsen har fått en rekke bivirkningsmeldinger med mistanke om sammenheng mellom HPV-vaksinen og diagnosen POTS (Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome).

EMA vil nå vurdere all tilgjengelig kunnskap for å avklare om bruk av HPV-vaksiner gir økt risiko for POTS og CRPS.

På verdensbasis er 55 millioner kvinner vaksinert med Gardasil/Silgard, mens 17 millioner kvinner er vaksinert med Cervarix. EMA opplyser at det er det meldt om 66 tilfeller av POTS og 47 tilfeller av CRPS ved bruk av Gardasil og 48 tilfeller av CRPD ved bruk av Cervarix. I Norge er det nylig meldt om ett tilfelle av mulig POTS.

Vanskelig å diagnostisere

POTS er en tilstand som opptrer hos både kvinner og menn. Tilstanden kan også forekomme hos personer som ikke er vaksinert. Syndromet er relativt nyoppdaget og diagnosen er vanskelig å stille på grunn av uspesifikke symptomer som blodtrykksfall, svimmelhet (besvimelser) og stigende hjertefrekvens når pasienten reiser seg fra liggende til stående stilling. Diagnosen stilles blant annet på bakgrunn av en vippetest. CRPS er en tilstand som gir kroniske smerter i armer og ben.

Myndighetene mener fortsatt at fordelen med å vaksinere seg fortsatt er klart større enn risikoen for å få bivirkninger.

Meld mistenkte bivirkninger

I Norge har HPV-vaksinen vært nøye overvåket siden den ble tatt i bruk i 2009. Helsepersonell har vært oppfordret til å melde kjente og ikke-alvorlige bivirkninger. Legemiddelverket ber helsepersonell være oppmerksomme på vedvarende symptomer hos unge jenter som har fått vaksine og melde bivirkninger til Folkehelseinstituttet.

Fakta om HPV-vaksinen

Vaksinen beskytter mot de to vanligste HPV-virusene som kan gi livmorhalskreft. Totalt har 157.118 jenter fått vaksine i Norge (tall fra Nasjonalt folkehelseinstitutt). Per 23. juli i år er det sendt inn 589 bivirkningsmeldinger i vaksinasjonsprogrammet. I all hovedsak (94 prosent) betegnes bivirkningene som lite alvorlige.

​Fant du det du lette etter?