​Plaquenil (hydroksyklorokin) brukes i behandling av kroniske sykdommer som revmatisme og Sjøgrens sykdom. Legemidlet brukes også som forebyggende behandling mot malaria, men da skrives det ut på vanlig hvit resept.

Legemiddelverket har fått melding om hamstring av Plaquenil. Dette skyldes trolig at det går rykter om at denne medisinen kan brukes mot Covid-19. Plaquenil er forsket på i mange studier mot Covid-19. Foreløpig resultater viser at det er svært usikkert om denne medisinen virker mot koronaviruset.

Legemiddelverket innfører nå rasjonering for å sikre at pasienter som vanligvis får Plaquenil på blå resept får legemidlet. Dette betyr at apotekene kun skal utlevere Plaquenil til pasienter med blå resept. Rasjonering iverksettes umiddelbart og gjelder fra mandag 16. mars kl. 16.00. Tiltaket varer til forsyningssituasjonen er bedret.

Rasjonering gjelder for enkeltpasienter og for institusjoner. Rasjonering gjelder ikke for helseinstitusjoner som har inneliggende pasienter (sykehus, sykehjem) og skipsmedisin.

Råd til pasienter:

Inntil videre får du kun Plaquenil hvis du har blå resept.

Råd til apotek:

  • Inntil videre kan du kun levere ut Plaquenil til pasienter med blå resept.
  • Grossister skal ikke levere større mengder legemidler til det enkelte apotek enn det som tilsvarer normalsalget

Råd til leger:

  • Forskriv Plaquenil kun til pasienter som trenger dette på blå resept.

Vi minner om Legemiddelverkets nettside med oversikt over legemidler som følges nøye på grunn av korona-situasjonen.

​Fant du det du lette etter?