I følge regelverket for salg av legemidler utenom apotek skal alle LUA-utsalgssteder (dagligvarebutikker, bensinstasjoner, kiosker) tilby paracetamol, ibuprofen, samt barnestyrker av paracetamol for å få lov til å selge smertestillende legemidler. På grunn av mangel på paracetamol er det viktig at andre smertestillende legemidler som finnes ute hos utsalgsstedene, blir gjort tilgjengelig for salg. 

Legemiddelverket vil derfor presisere at utsalgsstedene i den nåværende situasjonen kan fortsette å selge resterende smertestillende legemidler, selv om de mangler enkeltprodukter i minimumsutvalget som er utsolgt hos grossist. Denne praksisen vil være tillatt frem til Legemiddelverket kommer med ny informasjon om at mangelsituasjonen med paracetamol er avklart.

Dersom utsalgsstedet mangler paracetamol eller formuleringer beregnet til barn bør de henvise kundene til apotek. Legemiddelverket understreker at forbudet mot veiledning i LUA-utsalgene fortsatt gjelder.

Det er også viktig å merke seg at mengdebegrensningen per kunde fortsatt gjelder.

Oppsummert:

  • LUA-utsalg kan selge de smertestillende legemidlene de har tilgjengelig, dersom enkeltprodukter i minimumsutvalget er utsolgt hos grossist
  • Kunder som ønsker å kjøpe paracetamol eller barneformuleringer skal henvises til apotek dersom utsalgsstedet mangler disse produktene
  • Det er ikke lov å veilede i LUA-utsalg
  • Mengdebegrensningen på kjøp av smertestillende legemidler per kunde gjelder fortsatt.
​Fant du det du lette etter?