​​Ibux mikstur inneholder virkestoffet ibuprofen. Ibuprofen brukes blant annet ved kortvarig egenbehandling ved lette til moderate smerter som hodepine, tannpine, menstruasjonssmerter, lette muskel- og leddsmerter og som febernedsettende ved for eksempel forkjølelse og influensa.

Alternativer 

Et alternativ til Ibux 20 mg/ml mikstur er Nurofen 40 mg/ml «Reckitt Benckiser», som inneholder samme virkestoff som Ibux. Vær spesielt oppmerksom på at Nurofen har en annen styrke enn Ibux og ikke anbefales til barn under 6 måneder eller under 8 kg. Les pakningsvedlegget for Nurofen nøye for å finne frem til riktig dosering. Nurofen mikstur har appelsinsmak eller jordbærsmak, mens Ibux mikstur hadde jordbærsmak.

Et annet alternativ er Paracet mikstur eller Pinex mikstur, som inneholder virkestoffet paracetamol og benyttes ved de samme indikasjonene som Ibux mikstur.

Andre formuleringer av ibuprofen er fremdeles tilgjengelig, blant annet som kapsler, tabletter og gel.

OBS! Unntak fra krav om markedsføringstillatelse for utenlandske pakninger med ibuprofen mikstur er ikke forlenget, og slike pakninger er nå reseptpliktige og kan kun utleveres på godkjenningsfritak.

Refusjon

Helsedirektoratet godkjenner at Nurofen mikstur som inneholder ibuprofen 40 mg/ml kan utleveres på blå resept. Dette på grunn av leveringsproblemer av forhåndsgodkjent Ibux mikstur. Apotekene må ekspedere Nurofen mikstur på § 3a i FarmaPro. Følgende opplysninger skal videre legges inn ved registrering:

  • Refusjonskode: ICPC; -71, -81, -90, L88 ICD; -71, -81, -90, M08
  • T.K.nummer: 0366

Vedtaksdato: 19.06.2015

Det er en forutsetning for refusjon at behandlingen er gått inn i en langvarig fase og det er behov for langvarig behandling. I tillegg må legen vurdere om andre forhåndsgodkjente preparater kan benyttes. Helsedirektoratets godkjenning er gyldig inntil Ibux mikstur igjen kan leveres. Godkjenningen har jevnlig blitt fornyet, og er per 02.10.2017 forlenget til 31.03.2019.

Oppdatert: 02.11.2018

Publisert: 11.06.2015

​Fant du det du lette etter?