Koronavirus-familien omfatter mange ulike virus som kan gi luftveisinfeksjon. Det nye covid-19 viruset (SARS-CoV-2) ble oppdaget i januar 2020 og har siden smittet mer enn 44 millioner mennesker, mens over 1,1 millioner er døde med Covid-19 sykdom.

-Forskere har tidligere ikke lykkes med å utvikle effektive vaksiner mot andre koronavirus. Men nå brukes det enorme ressurser for å utvikle og teste ulike vaksiner mot covid-19 viruset, forteller Sigurd Hortemo, overlege i Legemiddelverket.


Bra med ulike vaksinetyper

Siden ingen har klart å lage effektive vaksiner mot koronavirus tidligere, vet man ikke hvilken type vaksine som vil fungere best – eller om man i det hele tatt vil lykkes med å lage en vaksine som hindrer at folk blir syke. 

 - Det er derfor bra at firmaer og forskere har satset på ulike vaksinetyper, mener Hortemo.


Etterligner viruset

Tradisjonelle vaksiner inneholder ofte deler av selve viruset (inaktivert) som så injiseres i kroppen, for å skape en ønsket immunrespons. Det er første gang vaksiner som er basert på mRNA-teknologi har søkt om godkjenning. mRNA-baserte vaksiner er kortvarig tilstede i kroppen. De virker ved at kroppens egne celler bruker mRNA for å produsere proteiner fra viruset, som igjen trigger kroppens immunforsvar. Denne måten å stimulere en immunrespons på etterligner måten viruset gjør det på.

Grundig testing

Siden det utvikles vaksiner mot et nytt virus, og i noen tilfeller brukes helt nye vaksineteknologier, er det helt avgjørende at vaksinene blir grundig testet. 

-Studiene må vise om vaksinene virkelig beskytter mot sykdom, at beskyttelsen varer en rimelig periode og overvåke om det oppstår uakseptable bivirkninger. Det er ikke sikkert at de nye teknologiene er bedre enn de gamle, det må vises i store studier, forteller Hortemo. 

Selv om vaksineprodusentene bruker ulike teknologier, er hensikten med vaksinen alltid den samme; å gjøre immunforsvaret i stand til å bekjempe infeksjon.

​Fant du det du lette etter?