Skabb kjennetegnes av et sterkt kløende hudutslett som skyldes infestasjon med skabbmidd. Skabb forsvinner ikke av seg selv og skal alltid behandles.

​De siste årene har vi sett en mangedobling av skabbtilfeller og flere sliter med å bli kvitt plagene dette gir. Ved mistanke om skabb bør man alltid kontakte lege for diagnose og oppfølging. Som behandling benyttes permetrin eller benylbenzoat som smøres på hele kroppen. Permetrinkrem og benzylbenzoatliniment er reseptfrie legemidler, mens benzylbenzoatkrem må forskrives av lege. 

Dersom preparatene benyttes riktig, er behandlingen effektiv i de aller fleste tilfeller. Hvis du opplever at behandlingen ikke har effekt, kan legen din vurdere en ny behandlingsrunde med ivermektintabletter - enten alene eller i kombinasjon med permetrinkrem, benzylbenzoatkrem eller benzylbenzoatliniment.​

​​​​Legemiddelverket vedtok i 2020 at det vil være mulig å få refusjon ved bruk av ivermektin (Scatol) tabletter mot skabb i tilfeller hvor man ikke har blitt kvitt skabben med krem.

Les mer om skabb og symptomer hos Helsenorge.no​

Pakningsvedlegg mangler nødvendig informasjon

Når du behandler skabb med permetrinkrem, benzylbenzoatkrem eller benzylbenzoatliniment er det flere ting du bør være oppmerksom på for at behandlingen skal bli vellykket. Pakningsvedleggene inneholder ikke all nødvendig informasjon, og du bør lese godt gjennom de nye veilederne før du starter behandlingen. 

Du får en kopi av riktig veileder når du kjøper krem eller liniment i apotek, men du kan også finne veilederne på Folkehelseinstituttets nettsider:​​​

​Fant du det du lette etter?