​​​Vaksinedosene fra produksjonspartiet (batch) 000190A trekkes tilbake etter at spansk helsepersonell oppdaget et fremmedlegeme i et hetteglass. Foreløpige konklusjoner fra Moderna er at dette er en liten mygg som har kommet opp i ett hetteglass under produksjon. Dette er bare meldt i Spania. Samme produksjonsparti er distribuert til Norge, Sverige, Spania, Portugal og Polen. Totalt er det distribuert 764 900 doser av dette produksjonspartiet i Europe, av disse har Norge fått 68 400 doser.

Lite sannsynlig i Norge

Det er lite sannsynlig at det er tilsvarende fremmedlegemer i hetteglass som er distribuert i Norge, men vaksiner fra samme produksjonsparti trekkes tilbake for sikkerhets skyld. Det er ingen helserisiko for de som har fått vaksine fra det aktuelle produksjonspartiet.

​–​ Det er strenge regler for produksjonskontroll av vaksiner. Alle hetteglass inspiseres på produksjonsstedet før de pakkes og sendes ut på markedet. Dersom avvik oppdages etter at produksjonspartiet er frigitt skal produsenten varsle myndighetene slik at tiltak kan iverksette, sier fagdirektør Svein Rune Andersen i Legemiddelverket.

Helsepersonell skal inspisere vaksinen, blant annet for fremmede partikler, før vaksinen tas i bruk.

Folkehelseinstituttet ber kommuner og apotek om å returnere gjenværende doser fra dette produksjonspartiet.​

​Fant du det du lette etter?