Om kampanjen: «Rydd skapet» - kampanjen er en oppfølging av Legemiddelmeldingen som regjeringen la fram i fjor. Kampanjen er et samarbeid mellom Legemiddelverket, Apotekforeningen, Legemiddelindustrien (LMI) og Norsk Vann. Kampanjeperioden er fra 21.1.16 til 28.1.16. Under kampanjeperioden vil det være aktiviteter i apotek og i sosiale medier.

En fersk undersøkelse utført av Opinion viser at hele 40 prosent sjeldent eller aldri rydder i medisinene sine. Kun halvparten returnerer medisinene til apoteket, mens 30 prosent ikke vet hvordan de bør kvitte seg med gamle og ubrukte medisiner.

Direktør ved Legemiddelverket Audun Hågå synes tallene er høye. Torsdag 21. januar lanserte han sammen med helseminister Bent Høie og stortingspolitiker Harald T. Nesvik kampanjen «Rydd skapet». Kampanjen skal få flere til å oppbevare medisinene sine sikkert, rydde i medisinene og returnere medisin som ikke skal brukes til apoteket.  Bak kampanjen står Legemiddelverket, Apotekforeningen, Legemiddelindustrien (LMI) og Norsk Vann.

Tall fra Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet bekrefter at det er grunn til bekymring.
– Giftinformasjonen får i gjennomsnitt 10 henvendelser hver dag fra foreldre som frykter at barna har fått i seg medisiner de ikke skal. Mye av grunnen til dette, skyldes at de færreste av oss har medisinskap som står trygt plassert. I stedet ligger Paracet-pakken slengene på badet, mens medisiner som er flere år for gamle ligger i kjøkkenskuffen, sier Hågå.

Vil minske faren for uhell og forvekslinger

Han er glad for at det nå settes søkelys på hvordan man oppbevarer medisiner.
– Detter en viktig kampanje. Vi ønsker ikke at barn skal få i seg medisiner de ikke skal ha, men heller ikke at voksne tar medisiner som ikke gir den effekten de skal.  Ved å samle alle medisinene på et sted, kaste det du ikke bruker og låse skapet, minsker du faren for uhell og forvekslinger i hjemmet, sier Hågå.

Han mener undersøkelsen til Opinion viser at det er et stort behov for mer informasjon om trygg oppbevaring og retur av medisiner.

Om kampanjen:

«Rydd skapet» - kampanjen er en oppfølging av Legemiddelmeldingen som regjeringen la fram i fjor. Kampanjen er et samarbeid mellom Legemiddelverket, Apotekforeningen, Legemiddelindustrien (LMI) og Norsk Vann. Kampanjeperioden er fra 21.1.16 til 28.1.16. Under kampanjeperioden vil det være aktiviteter i apotek og i sosiale medier. Les mer om kampanjen på ryddskapet.no.

Håper flere tar med medisinene til apoteket

– Medisiner består av biologisk aktive stoffer som påvirker levende organismer. Derfor skal de ikke kastes i søpla, vasken eller skylles ned i toalettet. Dessverre er det mange som likevel gjør dette. Under halvparten av oss tar med medisinene til apoteket, det tallet vil vi ha opp, sier Hågå.

Apotekene står klare til å ta imot dine gamle og ubrukte medisiner. Det er gratis å returnere medisiner til apotek.

Ryddetips:

  • Fjern det du ikke trenger, medisiner du ikke husker hvem tilhører eller hva brukes mot, og medisiner som har gått ut på dato.
  • Sørg for at medisinene du beholder er i originalemballasjen, utenfor barns rekkevidde og oppbevares tørt og i romtemperatur (noen medisiner skal oppbevares i kjøleskap, sjekk pakningsvedlegget/emballasjen).
  • Returner medisinene du vil kvitte deg med på apoteket. Fjern etiketter med navn om du ønsker det. Papiremballasje trenger du ikke å levere inn, den kan du heller kildesortere.
​Fant du det du lette etter?