​EU har allerede startet arbeidet med å vurdere vaksinen fra Pfizer/BioNTech i såkalt rolling review. Disse resultatene er foreløpig ikke levert til europeiske legemiddelmyndigheter og forventes først mot slutten av 2020. Koronavaksinen kan få betinget godkjenning om effekt, sikkerhet og kvalitet er tilstrekkelig dokumentert. 

Les mer om rolling review og betinget godkjenning

Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) har startet godkjenningsprosessen for to koronavaksiner, AstraZeneca og Pfizer/BioNTech. Prosessen kalles «rolling review» og innebærer at EMA vurderer dataene om vaksinene etter hvert som de blir klare.

- Legemiddelverket mener at det i utgangspunktet er mest realistisk at en vaksine tidligst kan få en betinget godkjenning i månedsskiftet januar/februar neste år, men vi holder alle muligheter åpne, sier Madsen.

Flere vaksinekandidater

Det er flere kandidater som forventes å starte en godkjenningsprosess mot slutten av 2020 og første del av 2021. For vaksinene som har startet godkjenningsprosessen, er det bare sendt inn data fra de tidligste fasene.

- Det legemiddelmyndighetene ønsker svar på er disse spørsmålene: Hvor godt virker vaksinen? Hvor lenge varer beskyttelsen? Har den uventede eller alvorlige bivirkninger?, forteller Madsen.

Les mer om de ulike teknologiene som bruke i utviklingen av koronavaksiner.

​Fant du det du lette etter?