Grunnet nye retningslinjer analyserte produsenten Takeda AS tidligere i år jerntilskuddet Neo-Fer mikstur for mulige metallforurensninger. De fant da ut at blynivået er høyere enn tillatt, men at det utgjør liten helserisiko. Takeda AS stoppet produksjonen som et forebyggende tiltak.

Bakgrunnen for analysen er krav til kontroll av metallinnhold i legemidler som har blitt innført av EU med frist for gjennomføring i Norge i januar 2018.

Neo-Fer er godkjent til behandling av jernmangel og jernmangelanemi, og gis forebyggende til blodgivere og magesekkopererte (ventrikkelreseserte).

Tilbakekalling fra apotek

For å unngå unødvendig inntak av bly via legemidler ønsket Takeda å tilbakekalle Neo-Fer umiddelbart fra apotek. Grunnet lav helserisiko mente Legemiddelverket at Neo-Fer kunne bli solgt frem til alternativt jerntilskudd var tilgjengelig. Alternativet skulle være tilgjengelig fra begynnelsen av august, men leveransen ble forsinket. Nå er alternativt produkt tilgjengelig, og produsenten tilbakekaller derfor produktet fra apotek 1. november 2018. Når nå Neo-Fer tilbakekalles må pasienter ved neste kjøp bytte til alternativt jerntilskudd.

Liten helserisiko

Analyseresultatet viste at blynivået er høyere enn det som er tillatt for legemidler. Legemiddelverket har gjennomgått analyseresultatene og vurderer helserisikoen ved bruk av Neo-Fer mikstur i anbefalte doser som lav for alle aldersgrupper. Risikoen er minst for barn under 6 år grunnet lavere dosering, og det er hovedsakelig pasienter i denne aldersgruppen som bruker Neo-Fer mikstur.

Inntaket av bly via Neo-Fer er ikke høyere enn det som er tillatt for matvarer, som for eksempel melk og morsmelkerstatning. Alle barn og voksne får i seg noe bly gjennom et vanlig kosthold, og fostre eksponeres via morens blod. På grunn av negative helseeffekter av bly er det imidlertid ønskelig å begrense eksponeringen, både fra matvarer og andre kilder, så godt som mulig. Det er derfor fastsatt grenser for tillatt innhold av bly i matvarer og legemidler. Grenseverdiene for blyinnhold i legemidler er satt utfra strenge krav for å være på den sikre siden.

Har vært trygt å bruke

Legemiddelverket mener det har vært trygt å utlevere og bruke Neo-Fer mikstur på samme måte som tidligere. Det understrekes at produksjonsmetoden og innholdet i Neo-Fer mikstur har vært uforandret. Situasjonen har oppstått på grunn av strengere kjemiske analysekrav fra EU.

Oppdatert: 01.11.2018

Publisert: 09.07.2018

​Fant du det du lette etter?