Aksjonen pågikk i perioden 9.-16. juni, og setter søkelyset på narkotiske midler, ulovlige og falske legemidler og kosttilskudd som bestilles via internett. I Norge har det vært et tett samarbeid mellom Tollvesenet, Legemiddelverket, Mattilsynet, Helsedirektoratet og Politiet. 

Mange beslag

Det ble funnet nye psykoaktive narkotiske midler og metamfetamin. Det største enkeltbeslaget var 1 000 tabletter med anabole steroider. En sending på 500 kilo kosttilskudd ble stoppet, da kosttilskuddet var ment for videresalg i Norge. 57 personer er anmeldt til politiet. Tollkontrollene ble gjennomført på postterminalen på Alnabru og i flyposten på Gardermoen. Aksjonen har vist at det importeres legemidler fra frisonen i Dubai, et område med liten eller ingen kontroll fra myndighetenes side. 

Legemiddelverket advarer

Tollerne kontrollerte sendinger til både privatpersoner og bedrifter. De sjekket hva sendingene inneholdt og om de hadde importtillatelse. Kontrollene fant veksthormoner, antibiotika, kreftmedisin, slankeprodukter og potensprodukter. Det er avdekket falske resepter i flere av sendingene.

- Å handle legemidler på nettet er å gamble med helsa. Du vet aldri hva du får, og du kan i verste fall få alvorlige helseskader. Snakk med legen din dersom du er syk og trenger behandling, oppfordrer medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Ulovlig medisinsk utstyr

For første gang under aksjon Pangea har norske tollere beslaglagt ulovlig medisinsk utstyr bestilt via internett. Utstyret ble funnet i flyfrakt til Gardermoen.

- Vi var spesielt oppmerksomme på sendinger med medisinsk utstyr. Sendingen besto av ulike typer kirurgiske instrumenter som skulle til et privat helseforetak på Østlandet. Dette utstyret oppfyller ikke reglene for medisinsk utstyr og er derfor ikke tillatt å innføre til Norge, sier avdelingsdirektør Eivind Kloster-Jensen i Kontrollavdelingen i Toll- og avgiftsdirektoratet. 

Det fins klare regler for hva som er lov å importere av medisinsk utstyr til Norge. Utstyret ble importert direkte fra et tredjeland utenfor EU/EØS. Det oppfyller ikke kravene som norsk regelverk stiller til medisinsk utstyr og man har ingen garanti for kvaliteten på produktene.


 

Funn Pangea VIII 2015 – Norge
Totalt antall pakker med ulovlig innhold: 174
Totalt antall enheter beslaglagt (piller, kapsler, kilo, liter med mer): 14 182
Antall anmeldelser: 57

Funn Pangea VIII 2015 – internasjonalt
Antall pakker kontrollert: 149 623
Totalt antall pakker med ulovlig innhold: 50 068
Totalt antall enheter beslaglagt (piller, kapsler, kilo, liter med mer): 20 709 886
Anslått verdi av forsendelsene: 81 060 037 amerikanske dollar
Antall personer arrestert: 156
Antall nettsteder som er fjernet fra weben: 2 414
Ulovlig annonsering kartlagt/fjernet fra auksjonssider: 365

Se pressemelding fra INTERPOL

​Fant du det du lette etter?