Til hovedinnhold Direktoratet for medisinske produkter Direktoratet for medisinske produkter

EU-kommisjonen foreslår endringer i regelverket for medisinsk utstyr

Publisert:

Endringer

Formålet er å sikre fortsatt forsyning av medisinsk utstyr til det europeiske markedet og helsetjenesten. Ett av tiltakene er å gi aktørene overgangsordninger slik at de får bedre tid til å tilpasse seg det nye regelverket.

Utvidede overgangsordninger for IVDR 

Nye overgangsordninger er basert på utstyrets risikoklasse. Utstyr med samsvarserklæring datert før 26. mai 2022 kan settes på markedet til: 

  • 31. desember 2027 for klasse D-utstyr 
  • 31. desember 2028 for klasse C-utstyr 
  • 31. desember 2029 for klasse B-utstyr og for sterilt klasse A-utstyr 

Produsenter skal melde om forsyningssvikt 

Produsent skal gi melding til nasjonal myndighet, distributør og aktuelle helseinstitusjoner om forsyningssvikt med medisinsk utstyr. Slik melding skal gis dersom forsyningssvikten kan medføre alvorlig skade eller risiko for pasienter. Tiltaket vil gjøre det mulig for helsetjenesten å få mer tid til å iverksette tiltak for å sikre pasientbehandlingen. 

Raskere utrulling av EUDAMED 

Kommisjonen foreslår en raskere og gradvis lansering av de delene av EUDAMED som allerede er ferdigstilt. Obligatorisk bruk av flere moduler kan starte i Q4/2025. 

Videre prosess 

For at endringene skal tre i kraft, må de vedtas av Rådet og EU-parlamentet. Vedtak antas å ferdigstilles i løpet av våren. 

Se flere nyheter