​​​​​​​​​​​​​​​Noen vaksiner bruker kjent teknologi, andre ny teknologi

Kjent teknologi:

 • Proteinbaserte vaksiner 
  • Vaksiner med inaktiverte helvirus
  • Vaksiner som inneholder en eller flere virusproteiner (subenhet)
  • Viruslignende partikler (VLP)
  • Virusvektor - ikke replikerende​

​Vaksine-teknologier som ikke er brukt tidligere:

 • mRNA-vaksiner
 • DNA-vaksiner

Nedenfor kan du lese mer om de ulike teknologiene.

Proteinbaserte vaksiner 

Proteinbaserte vaksiner inneholder enten hele covid-19-virus som er drept eller ett eller flere proteiner fra viruset.  Inaktiverte virus eller rensede proteiner fra viruset kan ikke gi sykdom. Immunforsvaret oppfatter viruskomponentene i vaksinen som noe fremmed og stimuleres hovedsakelig til å lage antistoffer mot covid-19-viruset som kan være med på å bekjempe viruset dersom man senere blir smittet. De fleste proteinbaserte vaksiner inneholder en adjuvans som bidrar til at immunresponsen forsterkes. Noen adjuvans-typer bidrar til en sterkere T-celle respons som også kan være viktig i beskyttelsen mot alvorlig sykdom.  ​

Vaksiner med inaktiverte helvirus

Denne teknologien brukes også i poliovaksine og noen influensavaksiner. ​

Noen covid-19 vaksinekandidater som bruker inaktiverte helvirus:

Vaksiner som inneholder ett eller flere virusproteiner (subenhet)

​Denne teknologien brukes også i vaksine mot hepatitt B og noen influensavaksiner.

Godkjent covid-19 vaksine og noen vaksinekandidater som bruker subenhet-teknologien:

Viruslignende partikkel (VLP)

Vaksinen inneholder partikler med virusproteiner som ligner et virus, men som ikke kan formere seg. Ulike celler kan brukes for å produsere denne typen vaksiner. Partiklene gir ikke sykdom, men kroppen stimuleres til å lage antistoffer mot covid-19-viruset for å bekjempe dette- dersom man senere blir smittet.

Denne teknologien brukes også i vaksine mot HPV (humant papillomavirus).​

Virusvektor - ikke replikerende

Disse vaksinene inneholder ikke covid-19-virus, men består av et annet virus. DNA i vektorviruset er endret slik at vektorviruset ikke kan formere seg i kroppen og tilført en DNA-bit som koder for spike-proteinet på covid-19-viruset. De vaksinene som er godkjent hittil,  bruker forkjølelsesvirus (av adenovirusfamilien) som vektor.
 
Når viruset (vektoren) kommer inn i kroppens celler, vil kroppscellene bruke informasjonen til å produsere spike-proteinet på covid-19-viruset. Spiken gir ikke sykdom, men kroppen vil lage antistoffer mot spike-proteinet og gjøre forsvarsceller (T-lymfocytter) klare til å bekjempe covid-19-viruset dersom man senere blir smittet av dette.
Vektorviruset i denne typen vaksiner regnes som genmodifisert organisme (GMO).  Forskning viser ingen tegn på at genmodifiserte (GMO) vaksiner har evne til å skape varige endringer i den vaksinertes arvestoff. Som alle andre vaksiner er disse bare midlertidig tilstede i kroppen før de brytes ned og forsvinner.

Denne teknologien brukes også i noen ebolavaksiner.

Godkjente covid-19 vaksiner og vaksinekandidat som bruker ikke replikerende virusvektor:

mRNA-vaksiner​

Disse vaksinene inneholder mRNA som inneholder oppskriften for spike-proteinet på covid-19-viruset. mRNA er «pakket inn i» små fettpartikler som bidrar til at arvestoffet kommer inn i kroppsceller. Kroppscellene bruker oppskriften til å produsere spike-proteinet på covid-19-viruset. Spiken gir ikke sykdom, men kroppen vil lage antistoffer mot spike-proteinet og gjøre forsvarsceller (T-lymfocytter) klare til å bekjempe covid-19-viruset dersom man senere blir smittet av dette.

Denne typen vaksiner er aldri brukt tidligere.

Godkjente covid-19 vaksiner som bruker mRNA-teknologien:

DNA-vaksiner

Disse vaksinene inneholder DNA (*) som koder for spike-proteinet på covid-19-viruset. Kroppscellene bruker informasjonen i DNA til å produsere spike-proteinet på covid-19-viruset. Spiken gir ikke sykdom, men kroppen vil lage antistoffer mot spike-proteinet og gjøre forsvarsceller (T-lymfocytter) klare til å bekjempe covid-19-viruset dersom man senere blir smittet av dette.

(*) Covid-19-viruset (SARS-CoV-2) er et RNA-virus. DNA som brukes i vaksinen er cDNA (complementary DNA).

Denne typen vaksiner er aldri godkjent tidligere mot infeksjoner hos mennesker.​​

Oppdatert: 01.02.2023

Publisert: 22.10.2020

​Fant du det du lette etter?