Til hovedinnhold Direktoratet for medisinske produkter Direktoratet for medisinske produkter

Høyere risiko for økt intraokulært trykk med Eylea ferdigfylt sprøyte

Publisert:

|

Oppdatert:

Endringer

Tilfeller av økt trykk i øyet (intraokulært) er meldt hyppigere ved bruk av Eylea ferdigfylt sprøyte, sammenlignet med bruk av Eylea injeksjonsvæske i hetteglass med Luer-lock-sprøyte.

Eylea (aflibercept) brukes til behandling av blant annet nedsatt syn som følge av hevelse i netthinnen og aldersrelatert degenerasjon av netthinnen.

Feil håndtering under tilberedning og injeksjon mistenkes å være den mest sannsynlige årsaken til de meldte tilfellene av økt trykk i øyet med Eylea ferdigfylt sprøyte. Injeksjoner bør utføres av helsepersonell som har erfaring med håndtering av denne type sprøyte. Riktig håndtering av ferdigfylt sprøyte og opplæring er viktig for å minimere denne risikoen.

Råd til leger og helsepersonell

  • Bruk en 30G x ½ " injeksjonskanyle.

  • Sjekk alltid at overflødig volum/luftbobler i den ferdigfylte sprøyta er fjernet før bruk: basen på det avrundede stempelet (ikke tuppen av stempelet) skal være på linje med den svarte doseringsstreken på sprøyten.

  • Skyv stempelstangen forsiktig inn.

  • Administrer nøyaktig den dosen som er anbefalt og ikke injiser restvolumet, da økt injeksjonsvolum kan føre til et økt intraokulært trykk.

  • Vurder synet til pasienten (ved håndbevegelse eller telling av fingre) og overvåk intraokulært trykk umiddelbart etter den intravitreale injeksjonen.

Helsepersonell kan melde mistenkte bivirkninger via elektronisk nettskjema.

Det er sendt ut et «Kjære helsepersonell»-brev til øyeleger, øyelegesentre/klinikker og sykehusapotek for å informere om denne risikoen.