I 2022 gjennomførte Legemiddelverket det vi ønsket på mange områder. Blant annet har vi vært blant de ledende i Europa når det gjelder å saksbehandle bivirkningsmeldinger og følge opp bivirknings-signaler i det europeiske samarbeidet. Dette gjaldt blant annet oppfølging av det store antallet meldinger om menstruasjonsforstyrrelser etter vaksinasjon mot covid-19. Vi jobbet utrettelig i lang tid for å få dette anerkjent som en bivirkning og fikk det inn i produktinformasjon for hele EU/EØS.
Flere nye regelverk
Som del av det europeiske samarbeidet er det innført nytt regelverk for kliniske studier og for veterinærmedisin. Vi har arbeidet mye med innføring av digitale plattformer som skal støtte behov som følger med nytt regelverk. Videre har vi jobbet grundig i lang tid med innføring av nytt regelverk for in vitro-diagnostisk medisinsk utstyr som ble innført i norsk rett i mai 2022. Mange bestemmelser i regelverket krever fortolkning, veiledning og tilpasning til en praktisk hverdag i bransjen.
Mer effektive metodevurderinger
Blant utfordringene som preget 2022 var køen av legemidler som ventet på metodevurdering. Vi jobbet mye med å effektivisere arbeidsprosessene og tilpasset dem til ulike sakstyper. I løpet av året begynte dette å gi resultater og køene ble redusert. På den måten bidrar vi til at norske pasienter får raskere tilgang til nye legemidler finansiert av det offentlige.
Legemiddelmangel
Legemiddelmangel er en annen utfordring. Vi deltar aktivt i det europeiske samarbeidet for å øke forsyningssikkerheten både i Norge og Europa, blant annet gjennom bedre samhandling og informasjonsutveksling i EMA-nettverket.
Noen utvalgte tall fra året som gikk:
Her kan du lese hele årsrapporten vår