– Ikke bare er innholdet likt, men det gir knapt nok noen effekt utover placebo, forteller Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør ved Legemiddelverket.

På oppdrag fra Mattilsynet har Legemiddelverkets laboratorium gjort omfattende analyser av produktene, både i 2014 og 2015. Det var under Pangea-aksjonen i fjor​ at laboratoriet først så at innholdet i produktene var det samme.

Se innslaget Forbrukerinspektørene hadde om More man og More woman i mars 2015.

En bløff

– Analysen viser at produktene er identiske, med andre ord er det en bløff at de er tilpasset menn og kvinner. Dessuten inneholder produktet mest av virkestoffet piperin fra pepper, forteller Per Vidar Syversen, seniorrådgiver og analyseansvarlig i Legemiddelverket.

Mest pepper

Analysene som er gjennomført ser etter virkestoffer i pillene. Det er disse stoffene som kan ha effekt.

– Det er irrelevant å analysere slike produkter ved å se på mengden av urter og annet innhold. Det er mengden av aktive virkestoffer fra urtene det er interessant å se etter, for det er disse som potensielt kan ha virkning. Analysene våre viser at det er absolutt mest av det aktive stoffet piperin fra pepper. I tillegg finner vi også for eksempel diverse fettsyrer, B-vitaminer og plantesteroler, men i små mengder, forteller Syversen.

Liten effekt

Madsen mener More Man og More Woman vil ha liten eller ingen effekt.

- Selv om pillene inneholder vitaminer og spormineraler vil de ikke ha noen merkbar effekt hos menn og kvinner som ikke lider av vitaminmangel. På toppen av et vanlig norsk kosthold har disse produktene ingen medisinsk virkning, men de kan ha en placebo-effekt, understreker han.

Bruk sunn fornuft

Madsen kan forstå hvorfor noen lokkes til å kjøpe produktet.

–  Firmaet bryter ikke loven med det de sier i reklamen, men det er vanskelig for folk flest å forstå og kontrollere informasjonen. Oppsøk legen din hvis du mistenker at du har problemer med hormonbalansen eller andre plager disse pillene skal hjelpe for. Vurderer du å kjøpe kosttilskudd må du bruke sunn fornuft. Med mindre du har mangelsykdommer trenger de færreste det, avslutter Steinar Madsen.​​​​​

Mattilsynet har ikke godkjent More Man/More Woman
 ​​

​Fant du det du lette etter?