Esbriet brukes ved behandling av lungefibrose, som er en tilstand med arrdannelse i lungevevet. Det er nå rapportert om leverskader knyttet til bruken av dette legemidlet (legemiddelindusert leverskade). De fleste leverskadene oppstod i løpet av de første månedene av behandlingen, og det er derfor kommet nye anbefalinger om undersøkelse av leververdier under behandling med Esbriet.
Råd til leger:
- Ta leverfunksjonsprøver (ALAT, ASAT, bilirubin) før oppstart av behandling med Esbriet, deretter hver måned de første 6 månedene, og så hver 3. måned så lenge behandlingen pågår.
- Gjør en klinisk vurdering og ta leverfunksjonsprøver av pasienter med symptomer på mistenkt legemiddelindusert leverskade. Symptomer på leverskade kan være utmattelse (fatigue), anoreksi, ubehag i øvre del av magen, mørk urin eller gulsott.
- Informer pasienten om symptomer på leverskade før behandlingsstart med Esbriet.
- Forhøyede verdier av transaminaser kan medføre behov for dosereduksjon, avbrudd eller permanent seponering av Esbriet. Se retningslinjene for doseendring i preparatomtalen, punkt 4.4.
- Ved hyperbilirubinemi og betydelig økning av levertransaminaser eller kliniske tegn og symptomer på leverskade bør Esbriet seponeres permanent.
Meld mistenkte bivirkninger på elektronisk meldeskjema.
Råd til pasienter:
Ta kontakt med lege umiddelbart dersom du er under behandling med Esbriet og opplever symptomer på leverskade. Symptomer på dette kan være:
- Utmattelse (fatigue)
- Anoreksi
- Ubehag i øvre del av magen
- Mørk urin
- Gulsott
Mistenkte bivirkninger kan meldes av helsepersonell eller via den nettbaserte meldeordningen for pasienter.
Preparatomtale og pakningsvedlegg er oppdatert og det er sendt ut et «Kjære helsepersonell»-brev til lungeavdelinger ved sykehus og medisinsk avdeling på de mindre sykehusene, lungeleger og sykehusapotekene.