Til hovedinnhold Direktoratet for medisinske produkter Direktoratet for medisinske produkter

Fentanyl depotplaster på dyr - viktige forsiktighetsregler

Publisert:

|

Oppdatert:

Endringer

Fentanyl depotplaster på avveie kan gi fatale forgiftninger på mennesker, spesielt barn. Ved bruk av disse legemidlene til dyr må veterinærer være spesielt oppmerksomme på faren for forgiftning av mennesker og dyr som er i kontakt med behandlede dyr.

Fentanyl depotplaster brukes i humanmedisin til behandling av sterke, kroniske smerter, spesielt hos kreftpasienter. På tross av forsiktighetsregler som må følges nøye ved bruk av disse produktene, forekommer jevnlig forgiftningstilfeller der utilsiktet eksponering har gitt alvorlige, og på barn også fatale, forgiftninger. Plastrene er nesten gjennomsiktige og kan være vanskelige å få øye på om de faller av pasienten.

Disse humanproduktene benyttes i veterinærmedisin til hund og katt, primært til behandling i klinikker. Dyr med smerteplaster vil kunne utgjøre en fare for alvorlig forgiftning av både mennesker og dyr. Risikoen er størst dersom dyr sendes hjem med smerteplasteret på, men også personell som håndterer dyrene på klinikken er utsatt.

Legemiddelverket oppfordrer veterinærer til å sette seg inn i de tiltak som anbefales innen humanmedisin; god informasjon til de som håndterer produktene og behandlede dyr om farene forbundet ved utilsiktet overføring av plaster, utilsiktet inntak av plaster og behov for riktig håndtering av brukte plaster.

Dersom pasienter sendes hjem med plasteret på, er det viktig at også dyreeier får grundig informasjon. Veterinæren må forsikre seg om at eieren har forstått både risikoen og forsiktighetsreglene:

  • Hvis et plaster utilsiktet fester seg til en person eller et annet dyr ved et uhell, må det plasteret fjernes umiddelbart.

  • Påføringsstedet må velges med omhu og de som ser til dyret må kontrollere at plasteret sitter som det skal.

  • Brukte plaster skal brettes slik at den klebrige siden av plasteret festes til seg selv, og deretter kastes på en sikker måte.

Se flere nyheter